ANTROPONIMIJA SISKA

Primjer kako podaci sadržani u matičnim knjigama mogu poslužiti i u znanstvene svrhe izložit će nam dr.sc. Sonja Šimek Cvitković predavanjem pod gornjim naslovom, u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku. Srdačno pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u navedenom terminu.

Predavanje daje prikaz osobnih imena i prezimena sisačkoga područja, i to u povijesnom presjeku od preko četiri stoljeća. Prate se rast i promjene imenara Siska kao rezultat povijesnih, političkih, migracijskih, kulturnih i drugih promjena, utjecaja medija te želje roditelja za nadijevanjem djetetu rijetkog i originalnog osobnog imena.

Prezimena Siska, potkrijepljena primjerima još od kraja 15. stoljeća do današnjih dana, istaknuta su, s obzirom na motivaciju nastanka, kao nositelji različitih zanimljivih obavijesti.

Dr. sc. Sonja Šimek Cvitković zaposlena je kao profesorica njemačkoga jezika u Ekonomskoj školi Sisak i kao vanjski suradnik na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Petrinji).