Predstavljanje knjige - ŽELJEZARA SISAK U DOMOVINSKOM RATU I PORAĆU

"O Željezari Sisak napisano je puno novinskih kartica, knjiga i monografija, tri za vrijeme bivše države, a zadnja monografija o Željezari predstavljena je koncem 2017. godine. Pričati ili pisati o Željezari Sisak nije jednostavno i tu činjenicu bi trebao imati na umu svatko tko se na to odluči, uz važnu pretpostavku, da je dobar poznavatelj prilika u Željezari i razloga njene propasti, te da ne bude zagovornik isključivosti u priči o Željezari ili pisanom tekstu o Željezari.

Početkom '90-tih godina prošlog stoljeća, u osvit Domovinskog rata događaji stižu jedan drugoga, pa tako i u Željezari Sisak, koja je zajedno s njenim radnicima, Željezarcima, hrvatskim domoljubima, dala nemjerljiv doprinos u stvaranju države Hrvatske i to je neprijeporna činjenica koju nitko ne može osporiti. Tijekom Domovinskog rata svoje živote na Oltar Domovine dalo je 68 radnika Željezare Sisak, hrvatskih dragovoljaca, hrvatskih branitelja, u postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatskih redarstvenih snaga, nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata.  220  radnika Željezare Sisak ranjeno je tijekom Domovinskog rata, a više od 3000 prošlo ih je kroz postrojbe Hrvatske vojske, Hrvatskih redarstvenih snaga i Domobranskih postrojbi.                                                                                                                                               

Njima na uspomenu posvećena je ova knjiga. "   (O knjizi, autor: Dragutin Bauman, ing. kem.)   

   

O autoru:                                                                                                                                                 

Dragutin Bauman po zvanju je inženjer kemijske tehnologije. Radio je 40 godina u Željezari Sisak, u mirovini je. Područje njegovog profesionalnog rada u sisačkoj Željezari bila je “scanning” pretražna elektronska mikroskopija i marketing. Radno iskustvo mikroskopičara stekao je na prvom hrvatskom “scanning”  pretražnom elektronskom mikroskopu. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog mikroskopijskog društva i urednik monografije “Elektronska mikroskopija u Hrvatskoj”, zajedno s prof. dr. sc. Srećkom Gajovićem. Bio je sudionik Domovinskog rata, hrvatski dragovoljac, 1991. godine dozapovjednik I. satnije radničkog bataljuna “Željezare Sisak”, a 1994./1995. godine pripadnik Hrvatske vojske i pomoćnik zapovjednika za PD Zbornog mjesta Sisak.

Zapažena je njegova aktivnost u Hrvatskom žrtvoslovnom društvu. Autor je monografije „Moj izbor nije šutnja!“