Stari grad Zrin - Najava posljednjeg predavanja u seriji: Utvrde Siska i Banovine

 

U četvrtak, 08. prosinca 2016. godine, predavanjem dr.sc.Tajane Pleše i dr.sc. Hrvoja Kekeza o starom gradu Zrinu završit ćemo interesantan i uspješan krug predavanja o najpoznatijim fortifikacijskim objektima na sisačkom i banovinskom području.

Predavanje će biti održano s početkom u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku u Frankopanskoj ulici 21. 

 

"... Pretpostavlja se kako je stari grad Zrin, smješten na važnoj prometnici koja je povezivala dolinu rijeke Une preko Zrinske gore s rijekom Kupom od razdoblja prapovijesti do danas, podignut već u 13. stoljeću. Prema (do sada) poznatim arhivskim podacima može se pretpostaviti kako je u prvo vrijeme po osnutku Zrin bio u posjedu obitelji Babonić te nešto kasnije u vlasništvu župana Lovre Totha. Kralj Ljudevit darovao je 1347. godine Zrin Šubićima u zamjenu za Ostrovicu. Od tog je vremena ova moćna plemićka obitelj nosila ime Zrinski. Zrin su osmanlijske postrojbe osvojile 1577. godine, a u njihovom je posjedu i ostao sve do kraja 17. stoljeća. Nakon tog vremena stari grad Zrin više nije bio na stateški značajnom položaju, što je ponajviše utjecalo na kvalietu njegovog održavanja...." (H. Kekez, T. Pleše)