Vojnici Banske krajine – rodovi vojske, odijevanje, naoružanje, svakodnevnic

Povijest Banske krajiške husarske pukovnije tema je trećeg predavanja iz serijala Vojnici Banske krajine kojeg će nam i ovoga puta održati prof. Vladimir Brnardić u srijedu 10. travnja 2019. godine s početkom u 19,00 sati u Državnom arhivu u Sisku, Frankopanska 21.

Veselimo se Vašem dolasku!!!

Podsjetimo, ovoga proljeća Državni arhiv u Sisku nastavlja suradnju s Društvom Terra banalis Glina novom serijom prezentacija objedinjenih pod naslovom Vojnici Banske krajine – rodovi vojske, odijevanje, naoružanje, svakodnevnica.

Sisačka Banovina jedno je od slabije naseljenih i manje razvijenih područja Republike Hrvatske, a bremenito je poviješću i bogato kulturno-povijesnim spomenicima koji zaslužuju pozornost i zaštitu. Uvjereni smo da je odgovarajuća društvena valorizacija baštine osnovni preduvjet pravilnoj prosudbi i provedbi odgovarajućih mjera njezine zaštite. Potaknuti takvom spoznajom predstavit ćemo vam, na način blizak široj publici, dio pokretne kulturne baštine ovoga kraja.

Kroz ukupno pet predavanja/prezentacija, etablirani stručnjaci, znanstvenici, profesionalci, ali i hobističkim strastima potaknuti istraživači povijesti upoznat će vas s graničarskim postrojbama na Banskoj krajini, njihovim uniformama, običajima i naoružanju te osnovnim povijesnim kontekstom ovoga područja u razdoblju od 16. do početka 19. stoljeća.