• Moja priča o glazbi

  U utorak, 26. rujna 2017. godine započinjemo s novim projektom pod naslovom Moja priča o glazbi kooji je nastao suradnjom Državnog arhiva u Sisku i prof. Tatjane Rožanković.

  Ovim projektom će biti predstavljena osobna zbirka profesorice Rožanković koja sadrži mnoštvo podataka o glazbenim događanjima (koncerti i koncertni ciklusi, premijere i praizvedbe djela, festivali, gostovanja, obljetnice, seminari, natjecanja) ali i o autorima, skladbama, glazbenim umjetnicima i ansamblima, kako u nas, tako i u svijetu.

  Projekt će biti realiziran kroz pet prezentacija tijekom jeseni 2017. godine koje će biti održane u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku na adresi Frankopanska 21, 44000 Sisak.

  Ulaz SLOBODAN!!

 • Međunarodni dan arhiva u Državnom arhivu u Sisku - ARHIVI I KATASTAR U HRVATSKIM KRAJEVIMA

  U petak, 09. lipnja 2017. godine u Državnom arhivu u Sisku, s početkom u 12,00 sati, svečano ćemo obilježiti Međunarodni dan arhiva. Program svečanosti je slijedeći:

  I.200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija)

   

  ~  Kratki osvrt: Ivica Šustić, viši arhivist ~

  II.Sustav digitalnog arhiva Državne geodetske uprave

  ~ Prezentacija: Ljiljana Štefulić, voditeljica Odjela arhiva i konverzije podataka Državne geodetske uprave ~             

  III. Brošura o radu Državnog arhiva u Sisku povodom 55. obljetnice

  ~ predstavljanje: Nela Kušanić, ravnateljica DASK ~

 • PRIČA O MIKROSKOPIJI: kako steći nove spoznaje pogledom kroz objektiv

  Znanstveno-edukativni skup pod ovim naslovom koji će započeti u Osnovnoj školi Komarevo tijekom prijepodnevnih sati, u petak, 17. ožujka 2017. godine, nastavit će se za javnost u prostoru velike čitaonice Državnog arhiva u Sisku, istoga dana u 14,00 sati.

  Ovaj je skup otvoren za javnost, stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

 • ANTROPONIMIJA SISKA

  Primjer kako podaci sadržani u matičnim knjigama mogu poslužiti i u znanstvene svrhe izložit će nam dr.sc. Sonja Šimek Cvitković predavanjem pod gornjim naslovom, u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku. Srdačno pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u navedenom terminu.

 • Stari grad Zrin - Najava posljednjeg predavanja u seriji: Utvrde Siska i Banovine

  U četvrtak, 08. prosinca 2016. godine, predavanjem dr.sc.Tajane Pleše i dr.sc. Hrvoja Kekeza o starom gradu Zrinu završit ćemo interesantan i uspješan krug predavanja o najpoznatijim fortifikacijskim objektima na sisačkom i banovinskom području.

  Predavanje će biti održano s početkom u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku u Frankopanskoj ulici 21. 

 • Tjedan arhiva u Državnom arhivu u Sisku, 2016.

  U razdoblju od 07. do 11.11.2016. godine Arhiv organizira tjedan otvorenih vrata u kojem će raditi za posjetitelje od 8,00 do 20,00 sati. Ovim povodom organizirana je i izložba pod naslovom "Pozdrav iz_____." kojom Arhiv predstavlja zbirku razglednica. Promatrajući razglednicu kao nositelja informacije predstavljamo 160 odabranih razglednica ove zbirke nastale na sisačkom arhivskom području. Osim izložbe u navedenom terminu moći će se uz vodstvo djelatnika Arhiva prošetati i arhivskim spremištima te upoznati reprezentativne primjerke arhivskoga gradiva.

  U okviru Tjedna održat će se i četvrto predavanje iz serije o utvrdama Siska i Banovine pod naslovom: Utvrde petrinjskog kraja. Predavači su: dr.sc. Tajana Pleše, viši konzervator arheolog te Petar Sekulić, dipl. arh., konzervator arheolog, oboje djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

 • Stari grad Kostajnica i njegovi gospodari

  Nakon dva vrlo uspješna i posjećena predavanja u najavljenoj seriji o utvrdama Siska i Banovine, u četvrtak, 13. listopada 2016. godine svjedočit ćemo i trećem u nizu. Dr. sc. Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, upoznat će nas sa poviješću i sudbinom Staroga grada Kostajnice i njegovim gospodarima.

  Predavanje će se održati s početkom u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku, u Frankopanskoj ulici 21.

 • GVOZDANSKO - KAŠTEL, RAT I RUDOKOPI

  U četvrtak, 15. rujna 2016. godine u 19,00 sati, u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Damir Stanić, dipl. povj. iz Hrvatskog državnog arhiva, održat će predavanje o nastajanju ove utvrde, njenoj funkciji te okolnostima njenog propadanja.
  Ulaz je besplatan.
  Veselimo se novom druženju s Vama!

 • MEĐUNARODNI DAN ARHIVA U DRŽAVNOM ARHIVU U SISKU, 2016.

  Povodom Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Sisku u suradnji sa Društvom Terra banalis iz Gline otvara seriju predavanja o najpoznatijim fortifikacijskim lokalitetima Siska i Banovine pod naslovom: UTVRDE SISKA I BANOVINE.
  Ovu interesantnu seriju započet ćemo prvim predavanjem dr. sc. Andreja Žmegača, 9. lipnja 2016. u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku.

 • IZMJENA ZAKAZANOG TERMINA 11. PREZENTACIJE KOLEKCIJE KRAKER

  Obavještavamo sve zainteresirane da 11. prezentacija zvučnih zapisa iz kolekcije Kraker koju smo najavili za 18. svibnja 2016. godine, zbog novonastalih okolnosti, neće biti održana u zakazanom terminu, već dan poslije, u četvrtak, 19. svibnja u 19,00 sati.