• Moja priča o glazbi, 2. prezentacija

  Projekt Moja priča o glazbi se nastavlja u utorak 17. listopada 2017. godine u 19h u Velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku. Profesorica Tatjana Rožanković će nam ovoga puta predstaviti Glazbu u kostimu.

  Prva prezentacija projekta Moja priča o glazbi održana je pod nazivom Glazba od 1 do 4170 26. rujna 2017. godine, a termine ostalih prezentacija možete pogledati u nastavku.


  Termini prezentacija:
  1. Glazba od 1 do 4170 utorak 26.09.2017. u 19,00 sati
  2. Glazba u kostimu utorak 17.10.2017. u 19,00 sati
  3. Glazba bez riječi ponedjeljak 23.10.2017. u 19,00 sati
  4. Glazba i obratno ponedjeljak 30.10.2017. u 19,00 sati
  5. Misterij glazbe utorak 07.11.2017. u 19,00 sati

 • Izložba Krunoslava Kuhtića 3D

  Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Krunoslava Kuhtića, amaterskog slikara, koje će se održati danas, 02. listopada 2017. godine, u 19h će se u Državnom arhivu u Sisku.

   

 • Moja priča o glazbi

  U utorak, 26. rujna 2017. godine započinjemo s novim projektom pod naslovom Moja priča o glazbi kooji je nastao suradnjom Državnog arhiva u Sisku i prof. Tatjane Rožanković.

  Ovim projektom će biti predstavljena osobna zbirka profesorice Rožanković koja sadrži mnoštvo podataka o glazbenim događanjima (koncerti i koncertni ciklusi, premijere i praizvedbe djela, festivali, gostovanja, obljetnice, seminari, natjecanja) ali i o autorima, skladbama, glazbenim umjetnicima i ansamblima, kako u nas, tako i u svijetu.

  Projekt će biti realiziran kroz pet prezentacija tijekom jeseni 2017. godine koje će biti održane u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku na adresi Frankopanska 21, 44000 Sisak.

  Ulaz SLOBODAN!!

 • Međunarodni dan arhiva u Državnom arhivu u Sisku - ARHIVI I KATASTAR U HRVATSKIM KRAJEVIMA

  U petak, 09. lipnja 2017. godine u Državnom arhivu u Sisku, s početkom u 12,00 sati, svečano ćemo obilježiti Međunarodni dan arhiva. Program svečanosti je slijedeći:

  I.200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija)

   

  ~  Kratki osvrt: Ivica Šustić, viši arhivist ~

  II.Sustav digitalnog arhiva Državne geodetske uprave

  ~ Prezentacija: Ljiljana Štefulić, voditeljica Odjela arhiva i konverzije podataka Državne geodetske uprave ~             

  III. Brošura o radu Državnog arhiva u Sisku povodom 55. obljetnice

  ~ predstavljanje: Nela Kušanić, ravnateljica DASK ~

 • PRIČA O MIKROSKOPIJI: kako steći nove spoznaje pogledom kroz objektiv

  Znanstveno-edukativni skup pod ovim naslovom koji će započeti u Osnovnoj školi Komarevo tijekom prijepodnevnih sati, u petak, 17. ožujka 2017. godine, nastavit će se za javnost u prostoru velike čitaonice Državnog arhiva u Sisku, istoga dana u 14,00 sati.

  Ovaj je skup otvoren za javnost, stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

 • ANTROPONIMIJA SISKA

  Primjer kako podaci sadržani u matičnim knjigama mogu poslužiti i u znanstvene svrhe izložit će nam dr.sc. Sonja Šimek Cvitković predavanjem pod gornjim naslovom, u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku. Srdačno pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u navedenom terminu.

 • Stari grad Zrin - Najava posljednjeg predavanja u seriji: Utvrde Siska i Banovine

  U četvrtak, 08. prosinca 2016. godine, predavanjem dr.sc.Tajane Pleše i dr.sc. Hrvoja Kekeza o starom gradu Zrinu završit ćemo interesantan i uspješan krug predavanja o najpoznatijim fortifikacijskim objektima na sisačkom i banovinskom području.

  Predavanje će biti održano s početkom u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku u Frankopanskoj ulici 21. 

 • Tjedan arhiva u Državnom arhivu u Sisku, 2016.

  U razdoblju od 07. do 11.11.2016. godine Arhiv organizira tjedan otvorenih vrata u kojem će raditi za posjetitelje od 8,00 do 20,00 sati. Ovim povodom organizirana je i izložba pod naslovom "Pozdrav iz_____." kojom Arhiv predstavlja zbirku razglednica. Promatrajući razglednicu kao nositelja informacije predstavljamo 160 odabranih razglednica ove zbirke nastale na sisačkom arhivskom području. Osim izložbe u navedenom terminu moći će se uz vodstvo djelatnika Arhiva prošetati i arhivskim spremištima te upoznati reprezentativne primjerke arhivskoga gradiva.

  U okviru Tjedna održat će se i četvrto predavanje iz serije o utvrdama Siska i Banovine pod naslovom: Utvrde petrinjskog kraja. Predavači su: dr.sc. Tajana Pleše, viši konzervator arheolog te Petar Sekulić, dipl. arh., konzervator arheolog, oboje djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

 • Stari grad Kostajnica i njegovi gospodari

  Nakon dva vrlo uspješna i posjećena predavanja u najavljenoj seriji o utvrdama Siska i Banovine, u četvrtak, 13. listopada 2016. godine svjedočit ćemo i trećem u nizu. Dr. sc. Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, upoznat će nas sa poviješću i sudbinom Staroga grada Kostajnice i njegovim gospodarima.

  Predavanje će se održati s početkom u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku, u Frankopanskoj ulici 21.

 • GVOZDANSKO - KAŠTEL, RAT I RUDOKOPI

  U četvrtak, 15. rujna 2016. godine u 19,00 sati, u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Damir Stanić, dipl. povj. iz Hrvatskog državnog arhiva, održat će predavanje o nastajanju ove utvrde, njenoj funkciji te okolnostima njenog propadanja.
  Ulaz je besplatan.
  Veselimo se novom druženju s Vama!