DOK ČITAM, ŽIVIM – predstavljeno novo izdanje Državnog arhiva u Sisku

DOK ČITAM, ŽIVIM – predstavljeno novo izdanje Državnog arhiva u Sisku

 

Pred prepunom dvoranom Državnog arhiva u Sisku, u četvrtak 15.12.2016. godine predstavljena je knjiga DOK ČITAM, ŽIVIM, autorice Željke Turk Joksimović. O knjizi su, osim autorice, govorile: Renata Rupčić u ulozi urednice, Božica Vuić kao recenzentica i Nela Kušanić u ime Arhiva kao nakladnika.

Autorica u knjizi bilježi sjećanja na poznatu i omiljenu sisačku profesoricu, Milku Joksimović, rođ. Badalić (Deanovac, 1906. – Sisak, 2005.). Sjećanja poznanika, profesoričinih suradnika i učenika niže u logičnu cjelinu, otkrivajući nam neke bitne činjenice i momente iz profesoričina života, upoznaje nas sa njenom snažnom osobnošću i sve dopunjava saznanjima iz izvornih dokumenata čime ovoj toploj ljudskoj priči daje autentičnost.

 

…Bila je jedna od onih za koje kažemo „devedeset i devet joj je godina tek“. Uvijek iznova svježa, duhovita, britka, inteligentna… Generacijama sisačkih gimnazijalaca prenosila je svoje znanje francuskog i latinskog jezika, dijeleći im nesebično životne savjete i mudrosti iz kojih se moglo puno toga naučiti. Bio ju je užitak slušati: punu svevremenog znanja i iskustva, rječitu i obrazovanu, punu duhovitih upadica…(Joksimović, Turk, Ž., Dok čitam, živim, str.7.)

 

Dokumentirana priča o jednoj iznimnoj ženi priča je i o gradu Sisku i dok ju čitamo, autorica nas poziva da na osobit način promišljamo o iskonskim i istinskim vrijednostima života. (iz recenzije prof. Božice Vuić)