Od puške kremenjače zanatske izrade do Unterbergerove puške rađene po francuskom uzoru…

O detaljima osobnog naoružanja pripadnika dviju pješačkih i jedne konjaničke husarske pukovnije Banske krajine te razvoju i usavršavanju tog naoružanja u razdoblju od prve polovine 18. stoljeća pa sve do 1814. godine, pred punom dvoranom Državnog arhiva u Sisku, u utorak, 21. svibnja, govorio je Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu, a privatno zaljubljenik u vojnu povijest, kolekcionar premeta i spomenika vojne povijesti.

 

Zahvaljujući svom afinitetu, Tomislav Aralica je postao jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje. Stoga je na ovom predavanju govorio o osobnom naoružanju banskih graničara koje je još u prvoj polovini 18. stoljeća tipološki vrlo neujednačeno, raznovrsnog podrijetla, a koje je kroz obrađeno razdoblje, dakle sve do povlačenja Napoleonove vojske i prestanka postojanja tzv. Ilirskih provincija, evoluiralo do savršenijeg, preciznijeg, nerjetko bogato urešenog, jednoobraznog naoružanja. Publika je upoznata i sa osnovnim izvorima informacija na ovu temu te činjenicom da se do konačnih zaključaka o izgledu i funkcioniranju ovoga naoružanja može doći tek usporedbom podataka iz pisanih i slikovnih izvora sa oružjem sačuvanim u javnim i privatnim zbirkama.

Pored interesantnih informacija, zainteresirana publika je imala jedinstvenu priliku vidjeti dio vrijedne i rijetke zbirke gospodina Aralice koju je samo za ovu prigodu izložio u vitrinama Državnog arhiva u Sisku.