Predavanje: Stari grad Zrin - povijesno-arhitektonska analiza

Predavanje dr. sc. Tajane Pleše i dr. sc. Hrvoja Kekeza o starom gradu Zrinu kao zadnje predavanje u ciklusu o utvrdama na području Siska i Banovine održano je u četvrtak 8. prosinca 2016. godine u čitaonici našeg arhiva ponovo prepunoj građana koji su došli slušati ova dva vrsna predavača povijesnih činjenica. 

 Nakon uvodnog dijela predavanja u kojem je dr. sc. Tajana Pleše naznačila osnovne karakteristike nastanka i značaja utvrde Zrin, dr. sc. Hrvoje Kekez je izložio prošlost imanja i lokaliteta toponima koji je dao i povijesno poznato ime velikoj plemićkoj obitelji Zrinskih, ali koji je prvotno pripadao također poznatom velikaškom rodu Babonića. Utvrda Zrin doživjela je tijekom 16. stoljeća istu onu sudbinu koja je prodorom Osmanlija zadesila cijelo Pounje i prostor Banovine. Nemirna vremena koju su uslijedila i u narednim stoljećima znatno su usporila razvoj ovog prostora. 

Drugi dio predavanja odnosio se na arhitektonske karakteristike utvrde Zrin i na njegovo današnje stanje. Dr sc. Tajana Pleše kao arheolog i istraživač  upoznala nas je sa aktivnostima na istraživanju i zaštiti ovog lokaliteta govoreći o najnovijim arheološkim i građevinskim zahvatima na samoj utvrdi i sakralnim objektima u blizini. Pozvala je sve čimbenike zaštite kulturnih dobara, a posebno znanstvenu i lokalnu zajednicu da se što više angažira u očuvanju ovog po mnogo čemu jedinstvenog i povijesno prevažnog lokaliteta. (Ivica Šustić, prof.)