TJEDAN OTVORENIH VRATA DRŽAVNOG ARHIVA U SISKU, 18.11. – 22.11.2019.

Svečano, uz nazočnost brojnih posjetitelja, u ponedjeljak, 18.studenog otvoreni su Tjedan arhiva Državnog arhiva u Sisku kao i prigodna izložba Moslavačko vinogorje – višestoljetna tradicija vinogradarstva.

Počevši od 1998. godine ovaj Arhiv organizira Tjedan arhiva s ciljem populariziranja arhivske djelatnosti, upoznavanja šireg kruga potencijalnih korisnika sa vrijednostima arhivskoga gradiva, njegovim sadržajem, mogućnostima korištenja kao i njegovim značajem u očuvanju nacionalnog i  kulturnog identiteta.

Prigodnom izložbom predstavljeno je arhivsko gradivo koje svjedoči o višestoljetnoj tradiciji vinogradarstva na području Moslavine, a posebice o očuvanju te tradicije u specifičnim okolnostima socijalističkih ekonomskih uvjeta bivše državne tvorevine. Osim gradiva Državnog arhiva u Sisku izložba predstavlja i gradivo Hrvatskog državnog arhiva iz Zagreba, nekoliko primjeraka knjižničnog gradiva (vlasništvo NSK Zagreb i NKČ Vlado Gotovac iz Siska), a dodatno je ilustrirana muzejskim gradivom u vlasništvu Muzeja Moslavina iz Kutine kao i primjercima vinogradarskog oruđa iz privatnih kolekcija.

Kako je 18.11. ujedno i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, svečanost je otpočela molitvom u pjesmi koju je za ovu prigodu izvelo HPD Danica iz Siska pod vodstvom dirigenta Brune Kota. Minutom šutnje odana je počast žrtvama Vukovara.

Izložbu i Tjedan otvorenih vrata DASK je otvorila Načelnica Sektora za arhive i digitalizaciju pri Ministarstvu kulture, Ivana Prgin. Postav izložbe kao i tisak kataloga realizirani su sredstvima Ministarstva kulture, a postav će biti moguće pogledati sve do kraja mjeseca siječnja 2020. godine.