Zašto je Josip II posebno cijenio banske krajiške postrojbe?

Odgovor na ovo kao i na niz drugih pitanja, primjerice o načinu ratovanja, specifičnom naoružanju specijalnih postrojbi krajiške vojske osnovanih u sklopu sveobuhvatne reforme austrijske vojske koju je s ciljem profesionalizacije oružanih snaga Habsburške Monarhije proveo predsjednik Dvorskog ratnog vijeća maršal Moritz Lacy, inače osobni savjetnik i bliski prijatelj cara Josipa II, zainteresiranoj je publici dao doktor povijesnih znanosti Alexander Buczynski, na predavanju održanom u utorak, 14. svibnja, u čitaonici Arhiva u Sisku.

 

Bilo je to još jedno u nizu interesantnih prezentacija u okviru serije pod naslovom: Vojnici Banske krajine, rodovi vojske, odijevanje, naoružanje, svakodnevica.  Dr.sc. Buczynski, inače znanstveni savjetnik pri Odsjeku za novovjekovnu povijest Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, pojasnio je okolnosti pod kojima su osnovane nove specijalizirane krajiške postrojbe u okviru spomenute reforme. To su postrojbe tzv. “krajiških oštrostrijelaca” (Grenzscharfschutzen) i “ topnika” (Grenzartilleristen) osnovanih nakon što su ukinute grenadirske satnije krajiških pješačkih pukovnija. Još jedan od razloga zbog kojih se jučer okupljena publika u dvorani Arhiva osjetila privilegiranom jest i činjenica da je autor u sklopu ovoga izlaganja prezentirao i prve rezultate istraživanja detaljnih relevantnih vojnih popisa te otkrio identitet prvih pripadnika Hrvatsko-slavonskog krajiškog oštrostrijelačkog zbora.

 

Posljednje predavanje u ovoj lijepoj seriji, održat će Tomislav Aralica, dipl. iur, u sijedeći utorak, 21. svibnja u 19,00 sati u dvorani Državnog arhiva u Sisku. Publika će biti upoznata sa osobnim naoružanjem banskih krajiških pukovnija u razdoblju od 1741. do 1815. godine, a pri tom će zainteresirani moći pogledati i odabrane primjerke iz privatne kolekcije oružja u vlasništvu g. Aralice.

Pridružite nam se u utorak, 21. svibnja u 19,00 sati!