• Zašto je Josip II posebno cijenio banske krajiške postrojbe?

  Odgovor na ovo kao i na niz drugih pitanja, primjerice o načinu ratovanja, specifičnom naoružanju specijalnih postrojbi krajiške vojske osnovanih u sklopu sveobuhvatne reforme austrijske vojske koju je s ciljem profesionalizacije oružanih snaga Habsburške Monarhije proveo predsjednik Dvorskog ratnog vijeća maršal Moritz Lacy, inače osobni savjetnik i bliski prijatelj cara Josipa II, zainteresiranoj je publici dao doktor povijesnih znanosti Alexander Buczynski, na predavanju održanom u utorak, 14. svibnja, u čitaonici Arhiva u Sisku.

 • Predstavljeno najnovije izdanje Arhiva: Ivan Brodarec - Krčmar: Memoari, 1914. - 1921.

  Povodom 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskoga rata Državni arhiv u Sisku je objavio jedan od, na sisačkom području, rijetkih sačuvanih izvornih zapisa iz tog burnog razdoblja naše povijesti.

  Knjigu su 16. studenog 2018. u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku predstavili: mr.sc. Vlatko Čakširan, prof. Božica Vuić, prof. Domagoj Sremić te ravnateljica Arhiva, Nela Kušanić.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  U razdoblju od 16. kolovoza do 3. rujna 2018. SAC Petrinja neće raditi zbog godišnjih odmora zaposlenika.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Povodom Međunarodnog dana arhiva, Sabirni centar Petrinja neće raditi u utorak 12.06.2018.

  Sabirni centar Petrinja će biti otvoren u srijedu 13.06.2018. i četvrtak 14.06.2018.

 • Konferencija za tisak

  U srijedu, 30.05.2018 će se u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku (Frankopanska 21), povodom najave obilježavanja 100. obljetnice I. svjetskog rata kroz javna događanja u Državnom arhivu u Sisku, održati konferencija za tisak.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Od 01.02.2018. godine  do daljnjega Sabirni arhivski centar u Petrinji će raditi

  utorkom i četvrtkom od 8,30 do 14,00 sati.

   

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Sabirni arhivski centar Petrinja biti će zatvoren do  31. siječnja 2018.

  Korištenje gradiva pohranjenog u SAC Petrinja moguće je uz najavu barem tri dana prije željenog termina i to po izboru u SAC Petrinja ili u čitaonici u Sisku.

  Upiti u vezi korištenja gradiva te zahtjevi za korištenje gradiva mogu se dostaviti:

  1. osobno u prijemnom uredu Državnog arhiva u Sisku (Frankopanska 21, svakim radnim danom od 8 do 13 sati),

  2. slanjem na e-mail adresu: tajnistvo@dask.hr te

  3. poštom na adresu: Državni arhiv u Sisku, Sisak 44 000, Frankopanska 21.

 • Radno vrijeme čitaonice Arhiva u razdoblju srpanj - kolovoz 2017. godine

  Čitaonica Državnog arhiva u Sisku, u Frankopanskoj 21, zbog korištenja godišnjih odmora, u razdoblju od 14. do 18. kolovoza 2017. neće raditi, a u razdoblju od 21. do 25. kolovoza će raditi od 8,00 do 12,00 sati.

  Čitaonica Sabirnog arhivskog centa u Petrinji, neće raditi u razdoblju od 20. srpnja do 11. kolovoza.

  Prijemni ured u glavnoj zgradi Arhiva u Sisku će u navedenom razdoblju raditi uobičajeno, od 8,00 do 13,00 sati svakim radnim danom. Zahtjevi za izdavanjem uvjerenja o podacima iz gradiva te ovjerenih preslika gradiva, mogu se podnijeti osim u priijemnom  uredu u Frankopanskoj ulici 21 u Sisku i na e-mail adresu: tajnistvo@dask.hr ili info@dask.hr kao i redovitom poštom na navedenu adresu u Sisku.

  Detaljniije informacije o načinu podnošenja zahtjeva i prijave korištenja gradiva u čitaonici sadrži link: http://www.dask.hr/koristenje-arhivskog-gradiva

   

 • Edison Bell Penkala - održana 13. prezentacija zvučnih zapisa iz kolekcije Kraker

  U utorak, 30. svibnja 2017. godine, zainteresirana publika imala je priliku poslušati drugi dio odabranih zvučnih zapisa iz ove vrijedne kolekcije, nastalih u produkciji tvrtke Edison Bell Penkala. Kolekcija sadrži oko 300 ploča s ovom etiketom, a za naše prezentacije, vlasnik kolekcije mr.sc. Velimir Kraker i muzikologinja, prof. Tatjana Rožanković, odabrali su reprezentativan uzorak od ukupno 30 zapisa raznolikog sadržaja i brojnih izvođača zapisanih na pločama sa niskim signaturama izdanja (1-500).

 • 12. prezentacija fono zapisa iz zbirke Kraker

  Serija prezentacija započeta prije 5 godina u organizaciji Državnog arhiva u Sisku nastavlja se i ove godine. Kroz dvije prezentacije publici će biti predstavljen odabrani presjek izdanja tvrtke Edison Bell & Edison Bell Penkala, sadržanih u ovoj vrijednoj zbirci. Prva od dvije planirane (12. po redu u seriji) održana je u utorak, 09. svibnja 2017. godine uz stručno vodstvo muzikologinje, prof. Tatjane Rožanković i tehničko vodstvo vlasnika kolekcije, mr. sc. Velimira Krakera. 

  Nakon izuzetno interesantnog uvoda o povijesti tvrtke Edison Bell i okolnosti njene prisutnosti na području Hrvatske od 1926. godine, predstavljeno je 17 odabranih zapisa različitih žanrova i različitih tipova ploča ili kako ih je prof. Rožanković nazvala: "čarobnih zvučećih tanjurića".

  Nastavak ove priče, zvukom i rječju, uslijedit će 30.svibnja (utorak) u 19,00 sati.