• NA DVA KOTAČA -

  Da vozilo na dva kotača, u samim počecima njegove pojave na prometnicama, javnost i nije najbolje prihvatila, da su ih se konji i djeca plašili, a biciklisti doživljavali neugodnosti pri vožnji u vidu pogrdnih riječi i kamenih projektila koji su im nerjetko dolijetali, dokazuju i prometna pravila koja sadrži jedna od voznih knjižica (dozvola za vožnju bicikla iz 1912.g.) izloženih među inim eksponatima na izložbi Državnog arhiva u Sisku, otvorenoj povodom Međunarodnog dana arhiva, 10.lipnja 2019. godine.

  Izložbu NA DVA KOTAČA čini 100-tinjak izložaka, prije svega arhivskoga gradiva Državnog arhiva u Sisku, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih kolekcija, ali i izbor bibliotečnog te muzejskog gradiva koje zajedno daje presjek najvažnijih informacija vezanih za razvoj bicikla u svijetu, biciklizma u Hrvatskoj te postojanja i djelovanja biciklističkih klubova i zanimljivosti vezanih za uporabu i utjecaj bicikla na području Siska i Banovine od 1890-ih do 1970-ih godina.

  Izložbu je otvorio, predsjednik Biciklističkog kluba Roda iz Siska, g. Davor Rosandić, a ostat će postavljena sve do 20. rujna 2019. godine. 

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Sabirni arhivski centar Petrinja neće raditi u razdoblju od 30.05.2019. do 03.07.2019.

 • Od puške kremenjače zanatske izrade do Unterbergerove puške rađene po francuskom uzoru…

  O detaljima osobnog naoružanja pripadnika dviju pješačkih i jedne konjaničke husarske pukovnije Banske krajine te razvoju i usavršavanju tog naoružanja u razdoblju od prve polovine 18. stoljeća pa sve do 1814. godine, pred punom dvoranom Državnog arhiva u Sisku, u utorak, 21. svibnja, govorio je Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu, a privatno zaljubljenik u vojnu povijest, kolekcionar premeta i spomenika vojne povijesti.

 • Zašto je Josip II posebno cijenio banske krajiške postrojbe?

  Odgovor na ovo kao i na niz drugih pitanja, primjerice o načinu ratovanja, specifičnom naoružanju specijalnih postrojbi krajiške vojske osnovanih u sklopu sveobuhvatne reforme austrijske vojske koju je s ciljem profesionalizacije oružanih snaga Habsburške Monarhije proveo predsjednik Dvorskog ratnog vijeća maršal Moritz Lacy, inače osobni savjetnik i bliski prijatelj cara Josipa II, zainteresiranoj je publici dao doktor povijesnih znanosti Alexander Buczynski, na predavanju održanom u utorak, 14. svibnja, u čitaonici Arhiva u Sisku.

 • Predstavljeno najnovije izdanje Arhiva: Ivan Brodarec - Krčmar: Memoari, 1914. - 1921.

  Povodom 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskoga rata Državni arhiv u Sisku je objavio jedan od, na sisačkom području, rijetkih sačuvanih izvornih zapisa iz tog burnog razdoblja naše povijesti.

  Knjigu su 16. studenog 2018. u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku predstavili: mr.sc. Vlatko Čakširan, prof. Božica Vuić, prof. Domagoj Sremić te ravnateljica Arhiva, Nela Kušanić.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  U razdoblju od 16. kolovoza do 3. rujna 2018. SAC Petrinja neće raditi zbog godišnjih odmora zaposlenika.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Povodom Međunarodnog dana arhiva, Sabirni centar Petrinja neće raditi u utorak 12.06.2018.

  Sabirni centar Petrinja će biti otvoren u srijedu 13.06.2018. i četvrtak 14.06.2018.

 • Konferencija za tisak

  U srijedu, 30.05.2018 će se u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku (Frankopanska 21), povodom najave obilježavanja 100. obljetnice I. svjetskog rata kroz javna događanja u Državnom arhivu u Sisku, održati konferencija za tisak.

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Od 01.02.2018. godine  do daljnjega Sabirni arhivski centar u Petrinji će raditi

  utorkom i četvrtkom od 8,30 do 14,00 sati.

   

 • Obavijest o radu Sabirnog arhivskog centra Petrinja

  Sabirni arhivski centar Petrinja biti će zatvoren do  31. siječnja 2018.

  Korištenje gradiva pohranjenog u SAC Petrinja moguće je uz najavu barem tri dana prije željenog termina i to po izboru u SAC Petrinja ili u čitaonici u Sisku.

  Upiti u vezi korištenja gradiva te zahtjevi za korištenje gradiva mogu se dostaviti:

  1. osobno u prijemnom uredu Državnog arhiva u Sisku (Frankopanska 21, svakim radnim danom od 8 do 13 sati),

  2. slanjem na e-mail adresu: tajnistvo@dask.hr te

  3. poštom na adresu: Državni arhiv u Sisku, Sisak 44 000, Frankopanska 21.