• UTVRDE PETRINJSKOG KRAJA

  Pred punom dvoranom velike čitaonice Državnog arhiva u Sisku, u četvrtak, 10. studenog 2016., dr.sc. Tajana Pleše, vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba u suradnji sa kolegom Petrom Sekulićem, također djelatnikom Zavoda, održali su vrlo zanimljivo predavanje o utvrdama Klinac, Čuntić i Pecki.

 • Stari grad Kostajnica i njegovi gospodari

  U četvrtak, 13. listopada 2016. godine, dr.sc. Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest Zagreb, održala je predavanje o kostajničkom Starom gradu.

 • UTVRDE SISKA I BANOVINE - 15.9.2016 nastavljena serija predavanja

  četvrtak, 15. rujna 2016. godine održano je drugo predavanje iz ciklusa o utvrdama Siska i Banovine, započetog u lipnju, predavanjem dr.sc. Andreja Žmegača o sisačkoj utvrdi.
  Naslov drugog, rujanskog predavanja bio je "Gvozdansko - kaštel, rat i rudokopi". Predavanje su održali dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Zagreb i predsjednica Društva Terra banalis koje je suorganizator ovog ciklusa te Damir Stanić, diplomirani povjesničar i doktorand na području povijesti Hrvatske u 16. stoljeću, inače zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu.

 • POZIV GRAĐANIMA ZA PREDAJU ZAPISA IZ DOMOVINSKOG RATA U DRŽAVNE ARHIVE

  Povodom Međunarodnog dana arhiva 2016. godine, kao i 25. obljetnice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata, Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko arhivističko društvo i državni arhivi RH-e pozivaju građane koji su u posjedu zapisa (dokumenti, fotografije, filmovi, audio zapisi…) čijim se sadržajem ili bilo kojim drugim načinom svjedoči o ratnim događajima, da to gradivo predaju na trajno čuvanje Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu ili najbližem državnom arhivu nadležnom za područje na kome je zapis nastao.

 • TJEDAN ARHIVA U DRŽAVNOM ARHIVU U SISKU

  U ponedjeljak, 17. studenog u 19,00 sati u velikoj čitaonici Arhiva svečano je otvoren 17. Tjedan arhiva Državnog arhiva u Sisku. Ovogodišnja tema Tjedna je razvoj novčarstva na sisačkom području od druge polovice 19. stoljeća (1860-tih) do 1945.g. Tom je prigodom svečano otvorena i izložba arhivskoga gradiva pod naslovom: BANKA, NOVAC, MOĆ, autora: Ivice Šustića, višeg arhivista. Arhiv u Tjednu od 17. do 21.11.2014. radi od 8,00 do 20,00 sati pa je i ovu izložbu moguće pogledati u navedenom terminu. Nakon toga, izložba će ostati postavljena do kraja 2014. godine, a moći će se pogledati svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

  Osim izložbe Arhiv je u ovom Tjednu predstavio i svoje najnovije izdanje, knjigu autora dr.sc. Ivice Goleca: Razvoj novčanih zavoda na području današnje Sisačko molavačke županije (1860. - 1945.)

 • Video zapisi sa ratnog puta 120. brigade ZNG - HV

  Slijedom Odluke Skupštine Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 120. brigade ZNG - HV „Ban Toma Bakač“ Sisak, umirovljeni brigadni general Vlado Hodalj, u funkciji Predsjednika Skupštine je na sjednici održanoj 16. prosinca 2014., predao Državnom Arhivu u Sisku, na čuvanje i korištenje, dio arhivskoga gradiva 120. brigade, ali i same Udruge. Gradivo je u ime Arhiva preuzela ravnateljica, Nela Kušanić.

 • OTVORENA IZLOŽBA ŠKOLSKIH SPOMENICA

  Povodom Međunarodnog dana arhiva 09. lipnja 2015. u 19,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku otvorena je izložba Školskih spomenica. Tom je prigodom predstavljena i istoimena digitalna zbirka objavljena na web stranicama Arhiva.

  Prigodom otvorenja izložbe, odabrane tekstove iz školskih spomenica čitao je glumac, Dubravko Sidor.

  Izložba će biti otvorena do kraja rujna 2015. godine, a može se pogledati svakim radnim danom od 8,00 do 16,00, a za skupine, uz prethodnu najavu u bilo koje dogovoreno vrijeme. Ulaz je besplatan.

 • 48. SAVJETOVANJE HRVATSKIH ARHIVISTA, Topusko - Sisak, 21. - 23. 10.2015.g.

  U organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva te Državnog arhiva u Sisku kao arhiva domaćina, od 21. do 23. listopada 2015. u Topuskom i Sisku održat će se 48. savjetovanje hrvatskih arhivista s temom: »Zaštita gradiva u nastajanju«. 
  Pokrovitelji ovogodišnjeg stručnog arhivističkog skupa su Župan Sisačko-moslavačke županiije, g. Ivo Žinić, Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak.
  Službeni dio savjetovanja će se održati u Hotelu TOP TERME - TOPUSKO. Dolazak i smještaj mogući su već 20. listopada. 
  Detaljnije informacije, registracijski obrazac i preliminarni program objavljeni su na stranicama Hrvatskog arhivističkog društva: http://www.had-info.hr/
  Rok prijave za sudjelovanje je 10. rujna 2015.godine.

 • Obavijest - Izložba: Sisak industrijski grad fotoaparatom Milana Pavića, otvorena do kraja veljače 2016.g.

  Povodom Tjedna arhiva 2015. godine u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku otvorena je izložba fotografija profesionalnog fotografa Milana Pavića. Ovom izložbom Arhiv predstavlja Zbirku fotografija, negativa i dijapozitiva ovoga autora koju posjeduje od 2000. godine. Izložene fotografije prikazuju gradske ulice, građane te gradnju sisačkih industrijskih pogona u razdoblju od 1949. do 1960. godine.
  Izložba će ostati otvorena do kraja veljače 2016. godine, a može se pogledati svakim radnim danom od 8,00 do 16,00, sati, a srijedom od 8,00 do 20,00. Ulaz je besplatan.

 • In memoriam: Marija Margetić (Palanjek, 08.06. 1934. – Sisak, 09.01. 2016.)

  U subotu, 09. siječnja 2016. godine, umrla je Marija Margetić, dugogodišnja arhivska djelatnica i više od dvadeset godina -  ravnateljica Državnog (Historijskog) arhiva u Sisku.