•  

Obrana sisačke gospoštije od Turaka

KAZ, ACA fasc. 32, 9-27

jezik: njemački

1592. travanj 11. Graz

Odbornici staleža Štajerske odgovaraju zagrebačkom biskupu i Kaptolu na njihovu molbu upućenu preko njihovog poslanika. Ukoliko bosanski paša Hasan napadne Sisak, onda će sve poduzeti za njegovu obranu kao i za obranu granice. Spremni su preuzeti troškove izdržavanja 100 haramija za jedan do dva mjeseca. Osim toga, naređuju prijevoz jednoga velikog topa iz Zagreba u Sisak.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 27, nr. 11/82

jezik: latinski

1593. ožujak 24. Sisak

Zapovjednici Kaptolu: Jedan Nijemac koji je pobjegao iz zarobljeništva u Petrinji javlja da je Hrustan beg pod prijetnjom smrti dobio zapovijed da podigne most na Uštici. Svaki dan Turci dovoze u Petrinju živež. Kane podići mostove i kaštele na Odri i u Tišini. Sisak će tako biti okružen. Na Glini kane načiniti isto. Mole Kaptol za ljude, prah i ostale potrepštine. Ovako malobrojni nemaju što očekivati. Neka im Kaptol konačno pomogne ili neka na njihovo mjesto postavi druge.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 27, nr. 11/87

jezik: latinski

1593. lipanj 14. Sisak

Zapovjednici Kaptolu: Neprijatelj već treći dan napada Drenčinu. Tamo su poslali topnika, a kapetan im je odmah poslao drugog. Treba ih poslati još jer će Drančina inače pasti. U Pračnom se već postavlja most. Ubrzo očekuju i topovske napade jer se eksplozije čuju iz Preseke. Treba poslati što više strijelaca. Haramije su naime nepouzdani jer su poslije isplate mnogi otišli. Primili su novac koji je kaptol poslao.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 27, nr. 11/89

jezik: latinski i hrvatski

1593. lipanj 17. Sisak

Zapovjednici Kaptolu: Toranj u tvrđavi je srušen. Turci napadaju s dvije strane. Ako hitno ne dođe pomoć, Bog zna što će se dogoditi. Ako se što dogodi, neka bude na dušu Kaptolu jer im nije vjerovao.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 32, nr. 9/43

jezik: latinski

1593. srpanj 20. Prag

Prepošt Zagrebačkoga kaptola javlja kanonicima da ga je u Pragu primio car te će najdalje za tri dana dobiti odluku o odobrenju sredstava za popravak sisačke tvrđave. Potrebno je da se odmah pobrinu za cement i kamenje, kako bi se što prije moglo započeti obnovom tvrđave. Javlja kako su svi na dvoru skloni pomoći Kaptolu te se ime ovoga Kaptola slavi gotovo po svemu svijetu i raste njegova slava.

Pročitajte više »