•  

Obrana sisačke gospoštije od Turaka

KAZ, ACA fasc. 27, nr. 11/90

jezik: latinski

1593. srpanj 26. Sisak

Zapovjednik tvrđave i Franjo Ergeljski: Imaju poteškoća sa zidarima koji kane otići ako ne dobiju živež. Pisali su dekanu da pošalje kola za kruh i profiant da se nastavi obnova oštećenih bedema sa strane Kupe. Dio zida će se morati srušiti do temelja, ali za 15 dana mogli bi biti svi obnovljeni. Imaju četiri vojvode i 50 vojnika. Bilo bi potrebno makar 200 vojnika. U Žabnom su Turci zarobili dvojicu ljudi. Turska vojska se nalazi kod Petrinje.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 27, nr. 11/91

jezik: latinski

1593. kolovoz 25. Sisak

Zapovjednici Kaptolu: Prilike su tako teške da više ne znaju što učiniti. Zaklinjali su i molili dosad uzalud. Veliki toranj je srušen, neprijatelj tuče topovima isto mjesto na zidinama i uskoro će ih probiti. Mogu se odupirati još dva dana. Haramije su se zakleli da će ostati još najviše dva dana. Ako pomoć ne stigne odmah, zasigurno će Sisak pasti, a u opasnosti je i Slavonija, Štajerska i Koruška. Ako ih žele izbaviti turskog ropstva, neka to učine sada, prije no što ih Turčin zakolje. Na kraju bilješka da je Sisak pao 28. kolovoza.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 32, nr. 1/2

jezik: latinski

1594. rujan 7. Radgona

Nadvojvoda Maksimilijan Zagrebačkom kaptolu i biskupu. Ruprecht von Eggeberg izvijestio je nadvojvodu Maksimilijana kako je posjetio sisačku tvrđavu koja je u veoma lošem stanju i ne može odolijevati novim neprijateljskim napadima. Stigle su i vijesti kako neprijatelj namjesto Petrinje podiže novu tvrđavu i namjerava opet napasti Sisak. Potrebno je što prije obnoviti sisačku tvrđavu za koju je sam car dao 3.000 talira. Nalaže im da se 14 neispravnih topova koji su nađeni u Sisku, odvezu u Zagreb radi opravke.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc. 32, nr 4/1

jezik: latinski

1596. prosinac 20. Prag

Rudolf II. zabranjuje hrvatskim staležima i redovima da podložnike Zagrebačkog kaptola šalju na utvrđivanje drugih granica. Od njih traži da i sami svoje kmetove šalju na utvrđivanje Siska jer je on branik cijele domovine.

Pročitajte više »

KAZ, ACA fasc.32, nr 5

jezik: latinski

1597. siječanj 14. Prag

Obavijest Gašparu Skobliću, zagrebačkom kanoniku kustosu, da je car sklon priskočiti u pomoć obnovi Siska. To će biti učinjeno pošto pristignu dodatne obavijesti.

Pročitajte više »