• +385 (44) 525-060
  • Frankopanska 21, 44000 Sisak
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program znanstveno-stručnog multidisciplinarnog skupa "Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života"

Poštovani posjetitelji,

U državnom arhivu u Sisku će se 13.-14. listopada 2023. godine održati znanstveno-stručni multidisciplinarni skup "Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života" – 30. godina djelovanja Hrvatske sekcije Europskog vijeća za sela i male gradove. Organizatori skupa su Hrvatska sekcija ECOVAST-a – Europskog vijeća za sela i male gradove te Državni arhiv u Sisku.

Brojni mali gradovi i sela u kontinentalnoj Hrvatskoj bilježe gubitak stanovnika, pojavu velikog broja praznih i napuštenih građevina, neodržavane infrastrukture i zapuštenih poljoprivrednih površina, među kojima je i kulturno-povijesna baština tj. lokacije i obilježja koji su važni za regionalni i lokalni identitet. Izostanak zadovoljavajućeg pristupa zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i obrazovnim uslugama koje su uobičajene za gradske sredine, a posebno siromaštvo i prometna izoliranost, doprinose opadanju kvalitete života. U područjima pogođenima potresima navedeni su procesi dodatno ubrzani i intenzivirani. Istovremeno, u ruralnim područjima uz Jadransku obalu i neposredno zaleđe, kao i u područjima uz veće gradove, pod pritiskom razvoja, posebno turizma, dolazi do mijenjanja povijesnih gradskih i seoskih ambijenata i krajobraza/krajolika te lokalnog načina života. Izgradnja stambene, komunalne, turističke i druge infrastrukture nerijetko je pritom u konfliktu s vrijednostima i potrebom za očuvanjem određenih funkcija (npr. poljoprivredne, vinogradarske, zelene površine i dr.) i identiteta prostora.

Cilj je skupa potaknuti prijenos znanja i iskustava, umrežavanje i suradnju dionika koji mogu doprinijeti razvoju dobrih praksi i modela za očuvanja identiteta prostora i zajednica te podizanje kvalitete života u malim gradovima i selima u različitim regijama Hrvatske.

Program znanstveno-stručnog multidisciplinarnog skupa "Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života"


Kontakt

Adresa: Frankopanska 21, 44000 Sisak

Telefon: 00385 44 525 060

E-pošta: info@dask.hr

OIB: 35994268014

IBAN: HR6024070001188005600 Državni arhiv u Sisku

Radno vrijeme za stranke:

Od ponedjeljka do petka od 8 do 13 sati.

Knjižnica i čitaonica je otvorena svakim radnim danom od 8 do 14.

© 2023 Državni arhiv u Sisku